Wat is kanker?

Geplaatst op

We kennen deze verschrikkelijke ziekte allemaal wel. De meeste mensen kennen ook wel iemand die de ziekte heeft gehad of eraan is overleden. Toch weten maar weinig mensen een gedegen antwoord te geven op de vraag ‘wat is kanker?’. Daar willen wij vandaag verandering in brengen. Om er wat aan te kunnen doen, is het belangrijk dat je een goed begrip hebt van de ziekte. Daarom gaan wij jou vandaag een goed, uitgebreid antwoord geven op de vraag ‘wat is kanker?’. Laten we snel beginnen, het is namelijk een ontzettend complex onderwerp. 

Wat is kanker; de basis

Je hebt overal in je lichaam cellen. Deze cellen zijn nodig om je lichaam gezond en in leven te houden. Toch kan er ook een hoop misgaan met die cellen. Bijvoorbeeld als er een ongecontroleerde verspreiding en groei van die cellen ontstaat. Dit noemen we kanker; de normale celdeling en celproductie wordt verstoord. Om precies te zijn, worden de oude en beschadigde cellen meestal vervangen door nieuwe. Door een aantal signalen in het lichaam wordt dit gecommuniceerd en worden de cellen vervangen. De kanker verstoort de signalen en vervolgens ontstaat er een ongecontroleerde deling en ophoping van de cellen. 

Wat is kanker; de soorten

De ophoping van de cellen veroorzaakt een tumor. Deze tumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn en dat is een groot verschil. Het is dus belangrijk om deze factor mee te nemen als je een antwoord geeft op de vraag ‘wat is kanker’. Een goedaardige tumor groeit namelijk heel langzaam en blijft meestal op één plek, een kwaadaardige niet. Daarnaast is het goed om te weten dat er meer dan 100 soorten kanker zijn. Kanker kan namelijk overal voorkomen; het lymfestelsel, organen, bloed, de huid en ga zo maar door. 

Wat is kanker; behandeling

De behandeling van kanker kan sterk uiteenlopen. Dit komt doordat er veel verschillende factoren in het spel zijn, zoals het type kanker en de ernst hiervan. Toch zijn er enkele behandelingsmethoden die het meest worden ingezet. Hierbij kun je denken aan chirurgie, bestraling, chemo en immunotherapie. Ook zijn er vele behandelingsmethoden nog in ontwikkeling en werken hier dagelijks mensen aan. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We zijn een informatieve blogsite over hoofdpijn en medische onderwerpen.

Contactgegevens

Via info @ hoofdpijntest.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden